Vantaan Salamat: Strategiset tavoitteet 2024-2027 


Strategia lyhyesti:

Vantaan Salamoiden tavoitteena vuosille 2024-2027 on mahdollistaa yleisurheilun harrastaminen laajalle jäsenkunnalle. Seura panostaa erityisesti lasten ja nuorten osallistumiseen kesäkaudella sekä tukee kilpailutoiminnassa menestymistä osaavien valmentajien ja hyvien harjoitusolosuhteiden kautta. Seuran toiminnassa keskeistä on vastuullinen taloudenpito sekä yhteistyö eri tahojen kanssa.

 

Strategiset tavoitteet tarkemmin:

 

1.

Seuran päätehtävänä on mahdollistaa yleisurheilun harrastaminen mahdollisimman monelle.

Seura panostaa erityisesti siihen, että kesällä saadaan paljon harrastajia lasten ja nuorten ryhmiin. Tämän tavoitteen tärkeys näkyy erityisesti toimiston henkilöstön ajankäytössä sekä markkinointipanostuksissa.

Kun kesälle saadaan mukaan hyvä määrä harrastajia, pyritään heistä mahdollisimman moni pitämään mukana myös talvikaudella.  Harrasteryhmien osanottajista seura pyrkii siirtämään kilpailemisesta kiinnostuneet urheilijat kilparyhmiin.

 

2.

Kilpailutoiminnassa menestyminen

Jokaisella urheilijalla on omat yksilölliset tavoitteensa, joiden saavuttamista seura tukee ennen kaikkea osaavan valmennuksen ja hyvien harjoitusolosuhteiden kautta. Seuran näkökulmasta kilpailutoiminnan keskeisin tulostavoite on menestyminen Seuracupissa.

Salamat tukee seuran jokaista urheilijaa, jonka tulostaso oikeuttaa osallistumaan SM-kisoihin, SM-kisakulujen korvaamisen kautta – seuran taloustilanteen niin salliessa. Tämä on seuran pääasiallinen rahallinen tuki urheilijoilleen.

Tämän lisäksi seuran kärkiurheilijoille, joilla on realistiset mahdollisuudet yltää finaaliin Kalevan kisoissa tai tulla valituksi nuorten arvokisoihin, seura tarjoaa myös taloudellista valmennustukea – seuran taloustilanteen niin salliessa.  Valmennustuessa noudatetaan aina verohallinnon ohjeita.

 

3.

Osaavat valmentajat ja ohjaajat

Osaavat valmentajat ja ohjaajat ovat toiminnan kulmakivi. Seura varmistaa, että kussakin ryhmässä on oikea määrä osaavia valmentajia/ohjaajia suhteessa ryhmän tarpeisiin. Osaava valmennus tarjoaa urheilijoille mahdollisuuden kehittyä juniorista kilpaurheilijaksi.

Valmentajien/ohjaajien koulutusmahdollisuuksien tarjoaminen SULin koulutusohjelman mukaisesti on keskeistä osaamisen kehittämistä, johon seura panostaa.

Seuran valmennuslinja keskittyy yksilölliseen kehitykseen tarjoamalla urheilijalähtöistä valmennusta. Valmennuslinjaa toteutetaan tarjoamalla monipuolisia harjoitusohjelmia, jotka huomioivat fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kehityksen. Tämä sisältää harjoituksia kestävyyden, voiman, nopeuden ja kehonhallinnan edistämiseksi sekä motivaation ylläpitämiseen. Ryhmätoiminnot, kuten leirit, vahvistavat yhteishenkeä ja tiimityötaitoja. Valmentajille annetaan autonomiaa soveltaa valmennuslinjaa ja oman osaamisensa mukaisia menetelmiä, jotka parhaiten palvelevat urheilijoiden tarpeita.  Tiimityöllä ja avoimella vuorovaikutuksella varmistetaan tehokas yhteistyö valmentajien, urheilijoiden ja vanhempien välillä.

 

4.

Hyvät harjoitustilat  

Hyvien harjoitusolosuhteiden järjestäminen on seuran keskeistä toimintaa urheilijoille. Harjoitustilojen valinnassa otetaan erityisesti huomioon niiden sijainti lähellä seuran toiminta-aluetta Länsi-Vantaalla sekä tehdään kustannus/hyöty-suhteelta parhaat ratkaisut.

 

5.

Vastuullinen taloudenpito on elinehto

Seura harkitsee huolellisesti rahankäyttöään ja toimii syyskokouksessa hyväksyttävän vuosibudjetin mukaisesti. Seuran velvollisuutena on maksaa valmentajien/ohjaajien palkat, harjoitustilavuokrat, harjoitusvälineet sekä seuran toimiston kulut. Seuran rahat käytetään aina ensisijaisesti näihin kuluihin. Lisäksi seura maksaa SM-kisakulut ja kärkiurheilijoiden valmennustuet seuran taloudellisen tilanteen niin salliessa. Seuran talous tähtää joka vuosi nollatulokseen.

Kilparyhmien toiminta maksaa tyypillisesti enemmän kuin mitä ryhmien urheilijoiden jäsen- ja toimintamaksuilla saadaan tuloja, joten kilparyhmien toimintaa rahoitetaan myös kilpailujärjestämisestä saatavilla tuotoilla sekä mahdollisilla sponsorisopimuksilla ja avustuksilla, jotka on tarkoitettu kilparyhmiä varten. 

Mikäli rahaa jää yllä mainittujen kulujen jälkeen yli, voi seura käyttää rahaa kulloisenkin taloustilanteen mukaan esim. muihin kilpailukuluihin.

 

6.

Vapaaehtoistyö on yhdistystoiminnan selkäranka

Salamat on yhdistys – ja yhdistystoimintaan liittyy olennaisesti vapaaehtoistyö. Harrastusmaksujen pitäminen maltillisella tasolla edellyttää paljon vapaaehtoistyötä. Seura houkuttelee toimintaan mukana vapaaehtoisia, jotka haluavat olla järjestämässä kilpailuja, valmentamassa ja tekemässä muita seuratoiminnan vapaaehtoistehtäviä. Vapaaehtoistyöstä ei makseta rahallisia korvauksia eikä kulukorvauksia.

Vapaaehtoistoiminta on myös avain kasvuun, sillä sen avulla voidaan tarjota jäsenistöllä uusia asioita ilman toimintamaksujen korotuksia. Seura tarvitsee mukaan myös vapaaehtoisvalmentajia.

Koska kilpailujen järjestämisestä saadut tulot muodostavat merkittävän osan kilparyhmien tulonhankinnasta, on kilparyhmien urheilijoilla ja heidän perheillään korostunut velvollisuus osallistua kisajärjestelyihin liittyviin vapaaehtoistehtäviin. Seura tuo vahvasti esille tämän velvollisuuden olemassaoloa.

 

7.

Realistinen tavoitetaso seuratoimintaan

Seura pyrkii niin hyvään toimintaan kuin talouden ja henkilöresurssien suhteen mahdollista. Seura tunnistaa koko ajan omien mahdollisuuksien rajat sen suhteen, että seuratoimintaa koskeva tavoitetaso pohjautuu realistisuuteen. Ideoita ja toiveita on aina enemmän kuin mitä on realistisesti mahdollista toteuttaa.

Salamoiden toiminnan laatua kuvastaa Tähtiseura-laatumerkki, jonka seura haluaa säilyttää.

 

8.

Kilpailujen järjestäminen

Salamat järjestää vuosittain muutaman isohkon kilpailun, joilla on varainhankintatarkoitus. Näiden lisäksi voidaan järjestää pienempiä matalan kynnyksen kilpailuja seuran omaan tarpeeseen sekä osallistua Helsyn kisojen järjestelyihin.

 

9.

Yhteistyö

Salamat haluaa tehdä aktiivisesti yhteistyötä Vantaan kaupungin, muiden urheiluseurojen sekä alueen muiden yhdistysten ja toimijoiden kanssa.